Diş apsesi vücudun bakterilere karşı vermiş olduğu tepkimeler olarak gösterilebilir. Apseler ağız içinde çıkabildiği gibi vücudun herhangi bir yerinde de çıkabilir. Oluşan apseler ağrı ve kızarıklık gibi şikâyetlere yol açabilir.
Apse Belirtileri Nelerdir?
Apseler birçok belirti gösterebilir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
Kaç Tür Apse Vardır? Bunlar Nelerdir?
Apseleri iki farklı türde inceleyebiliriz. Bunlar; dişlerin kökünde biriken, diş aralarında oluşan apseler olarak ele alınabilir. Diş köklerinde biriken apseler genellikle yeterli ağız bakımı yapılamaması, çürüklerin tedavi ettirilmemesi ile oluşurlar. Diş aralarında oluşan apseler ise yine ilk türde neden olan yeterli ağız bakımının yapılmaması ile oluşurlar. Günlük diş arasında kalan yiyecekler temizlenmediğinde bakım yapılmadığında bu tür apselerin oluşması kaçınılmazdır.
Apseler Nasıl Teşhis Edilirler?
Diş hekiminiz ilk olarak röntgen ardından tanı ile apseli alanı teşhis edecektir. Röntgen apsenin ne durumda olduğu veya hangi aşamada olduğu konusunda oldukça yararlı olacaktır.
Apse Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?
İlk olarak örnek vermiş olduğumuz diş kökünde oluşan apseler için çoğunlukla kanal tedavisi uygulanabilmektedir. Kanal tedavisini endodontist uzmanları profesyonel bir şekilde uygulayacaktır. Fakat bazı apselerde kanal tedavisi tek başına yeterli olmayabilmektedir. Bu gibi vakalarda cerrahi işlemler uygulanabilir. Her iki durumda da tedaviye yanıt alınamıyorsa diş çekilip implant tedavisi uygulanabilir.
İkinci olarak örnek vermiş olduğumuz diş aralarında oluşan apseler için ise bölge hijyenik bir şekilde temizlenir. İltihap boşaltılır. Sonrasında ise tekrar etmemesi için dişin kök yüzeyleri temizlenir. Bu işlem uygulanırken hasta ağrı hissetmemektedir.
Diş Apsemin Tekrar Etmemesi İçin Neler Yapabilirim?
Diş eti kanamaları oldukça rahatsızlık veren bir durumdur. Bu kanamalar bir şeyler yediğinizde fark edilebilir. Özellikle bu durumla elma yerken veya dişlerinizi fırçaladığınızda rastlarsınız.
Sinüsler burun çevresindeki kemiklerde bulunan içi hava dolu boşluklardır. Sinüzit bu boşlukların iç yüzeyini döşeyen mukozanın iltihabını belirten genel bir tanımdır. Sinüzit belirtileri kişiden kişiye değişmekle birlikte; genellikle burun tıkanıklığı
Ayrıca oluşabilen estetik problemler ve konuşma bozuklukları nedeniyle, kişilerin kendilerine güvenleri de etkilenebilmektedir.
Ortodonti; uyumsuz ve çapraşık dişlerin uyum ilişkilerini teşhis ve kontrol eden, bu durumu önlemeye çalışan ve tedavisini yapan diş hekimliği branşının uzmanlık dalıdır.
Dişinizde herhangi bir şikayet yoksa bile diş hekiminiz ile görüşmeniz gerekir.
Erken Dönemde Yapılan Tel Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Dişlerin yapısında var olan bozukluk, kemiklerin birbirleriyle olan ilişkisindeki bozukluktan kaynaklanıyorsa..